Friday, April 25, 2008

TAK SEHALUAN???

Mustika mengambil sedikit petikan daripada Blog Merah Tinta

PENENTANGAN yang bersifat kebencian melampau Karpal Singh kepada Negara Islam tajaan Pas nampaknya konsisten. Ahli Parlimen Bukit Gelugur itu langsung tidak bertolak ansur atau pun bersikap diplomasi dalam agenda ini. Mungkin sikap inilah menjadikan beliau berjaya sebagai seorang peguam pembela yang hebat dan terkenal.
Dari dulu lagi Karpal Singh menentang perjuangan (Pas) untuk mewujudkan negara Islam. Islam bagi Karpal Singh macamlah babi bagi orang Islam berfahaman konservatif. Berbagai alasan yang beliau berikan, termasuk bahawa perjuangan itu tidak akan tercapai kerana negara ini negara sekular dan perlembagaan negara ini tetap menghalangnya. Beliau nampaknya tidak ada pengertian langsung dan kadang-kadang buta kepada reality politik dan perkembangan semasa atau sengaja memicingkan matanya daripada melihat kebenaran dan kepentingan orang lain!

Beliau seakan lupa kepada orang yang memperjuangkan agenda itu yang juga duduk bersama dengannya kini. Yang menyokong dan memberi kemenangan kepada partinya sehingga mendapat sebuah negeri dan menjadi anggota Exco di Perak dan Selangor. Dalam benak Karpal Singh tidak ada ruang langsung untuk umat Islam memikirkan pendaulatan Islam. Tidak tahu kenapa beliau jadi sepongoh itu mengenai Islam. Beliau sendiri tidak mempamirkan beliau seorang pejuang keagamanya (Interfaith) yang tulen dan ekstrim. Karpal nampak biasa sahaja mengenai agamanya.

**********************************************************************************

Pada pendapat Mustika, perjuangan PAS adalah untuk menubuhkan negara Islam tidak mungkin akan tercapai kerana selagi PAS dan DAP bekerjasama, hasrat PAS tidak akan dapat direalisasikan. Kita dapat melihat percanggahan pendapat dan idea kedua-dua parti ini. Mana satu yang akan menang? Bagaimana mereka ingin membentuk kerajaan sedangkan dalam kepala masing-masing sudah ada impian masa hadapan masing-masing yang terlalu jauh untuk disatukan. Mustika masih ingat kenyataan Karpal Singh suatu ketika dahulu, kalau nak tubuh negara Islam, langkah mayat dia dahulu. Jadi?????

Mustahil pakatan pembangkang dapat dilaksanakan dengan baik bagi membentuk sebuah kerajaan. Bagaimana kerajaan campuran dapat dibentuk jika sedari awal lagi sudah timbul isu ini? Bagaimana secara logik akalnya, sebuah kapal diterajui 2 atau 3 nakhoda? Sudah pasti haluannya berbeza. Apabila bercakap dikhalayak, mereka bermati-matian mendakwa boleh bekerjasama untuk menerajui negara ini....kononnya.....Mereka telah mengaburi mata rakyat. Apabila berada di gelanggang, mereka jadi besar kepala, itulah yang wujud pertelingkahan, perselisihan pendapat dan pertikaman lidah! Yang untung, 'pihak' yang berdiam diri. Tanpa disedari, mereka sibuk merancang dan mencari idea untuk menyingkirkan kedua-dua parti ini. Nasib badan........ Mereka yang diperkudakan hanya mampu tersengih macam kerang busuk.