Thursday, October 23, 2008

AMALAN NEPOTISME LIM KIT SIANG

Sama ada kita sedar atau tidak, selepas 8 Mac 2008, MP Ipoh Timur, Lim Kit Siang sudah hampir jarang menyebut perkataan NEPOTISME.

Mungkin ramai yang masih tidak tahu apa maksud perkatan ini. NEPOTISME beerti lebih memilih saudara atau teman akrab berdasarkan hubungannya bukan berdasarkan kemampuannya.

Kata ini biasanya digunakan dalam konteks derogatori.Sebagai contoh, kalau seorang ketua mengangkat atau menaikan jabatan seorang saudara, bukannya seseorang yang lebih berkualifikasi namun bukan saudara, ketua tersebut akan bersalah karena nepotisme.

Pakar-pakar biologi telah mengisyaratkan bahwa tendensi terhadap nepotisme adalah berdasarkan naluri, sebagai salah satu bentuk dari pemilihan saudara.Di Indonesia, tuduhan adanya nepotisme bersama dengan korupsi dan kolusi (ketiganya disingkat menjadi KKN) dalam pemerintahan Orde Baru, dijadikan sebagai salah satu pemicu gerakan reformasi yang mengakhiri kekuasaan presiden Soeharto di tahun 1998. (wikipedia)

Jelas sekarang, Lim Kit Siang sudah tidak berani lagi menggunakan perkataan sebegitu kerana ada ketikanya beliau mungkin tersedar dari mimpi indah bahawa beliau sendiri sebenarnya yang telah mengamalkan NEPOTISME di dalam kekuasaannya.

Buktinya, anak sendiri sudah berada di tampuk pemerintahan Pulau Pinang. Jika kekuatan dan kekuasaan Soeharto diakhiri kerana mengamalkan NEPOTISME, tidak mustahil juga kuasa dan kekuatan Lim Kit Siang akan berakhir kerana amalan tersebut. Kita tunggu dan lihat sahaja.

"SI DAYUS" DALAM BUANGAN (MEMBUANG DIRI SENDIRI)...

pilihan-anda.blogspot

Hindraf Serah Memorandum di Parlimen

KUALA LUMPUR, 22 Okt (Bernama) -- Sekumpulan 11 anggota kumpulan haram Hindu Right Actions Force (Hindraf) hari ini membuat kecoh lagi, kali ini di Parlimen atas alasan untuk menyerahkan memorandum kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat bagi mengaktifkan semula pasport pemimpin mereka.Kumpulan itu mendakwa pasport P. Waytha Moorthy yang kini membuang diri di Britian tidak lagi aktif, dan oleh itu, beliau tidak dapat kembali ke tanah air untuk merayakan Deepavali pada Isnin depan bersama keluarga. READ MORE HERE

Pasport Pemimpin Hindraf P. Waytha Moorthy Tidak Pernah Ditarik Balik

PUTRAJAYA, 22 Okt (Bernama) -- Kementerian Dalam Negeri tidak pernah mengarahkan supaya pasport pemimpin Hindraf P. Waytha Moorthy yang sendirinya kini tinggal dalam buangan di Britain, ditarik balik.Menteri berkenaan Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata kementeriannya hanya meminta beliau menyerahkan pasportnya kepada Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Britain. READ MORE HERE

DES : Sekali lagi tindakan bangang Hindraf membuat kacau kali ini di parlimen. Nak hantor memorandum kononnya. Kepala Pertubuhan Bangang ini telah "membuang dirinya" di Britain dan kerajaan Malaysia hanya meminta beliau menyerahkan passport di Kedutaan, tapi mangkuk ayun tersebut langsung tak pegi ke sana pun, habih macama mana nak batalkan. Bongok!
Kerajaan ni pun satu. Kata dah haramkan mangkuk ayun ni. Amik la tindakan. yang di baginyer masuk ke dalam parlimen tu ngape? Cuba buat macam Al-aRQAM tu...dah diharamkan, senyap pun deme. Cuba bayangkan kalau semua ahli Al-Arqam menyerbu parlimen..tak kecoh macam mangkuk ayun ni buat...

Hantor memorandum buang masa, buang tenaga, mengelamkabutkan suasana! Tak payah nak batalkan passport, batalkan sahaja kerakyatan mangkuk ayun tersebut...Dah jangan bagi dia balik sini lagi. Dah la tinggalkan ahli-ahli yang akalnya setinggi buku lali ajer...lepas tu paksa pulak diorang buat kacau kat Malaysia. Mangkuk ayun tu pulak seronok lepak kat Britain... Nak mintak balik Deepavali konon, sambut kat sana la, hang tak layak nak sambut di sini...Yang pengikutnya ni pulak...ikut la apa mangkuk ayun tu cakap..., ELLO, BOS KORANG DAYUS!buduh!

Apa la nak jadi!

MP RASAH KEHABISAN MODAL UNTUK BERDEBAT

MP Rasah, Loke Siew Fook telah meminta Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri menyatakan secara terperinci semua misi perdagangan antarabangsa yang telah dijalankan dari 8 Mac 2008 sehingga kini termasuk kos dalam setiap misi dan jumlah nilai pelaburan yang direalisasikan. MP ini mempersoalkan adakah pihak Kementerian menjemput Menteri Besar atau Ketua Menteri Pakatan Rakyat menyertai misi-misi tersebut.

Timbalan Menteri yang mewakili Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri menyatakan bahawa sebelum 8 Mac 2008, Menteri Besar Kelantan (PAS) telah dijemput untuk sama-sama menyertai misi-misi yang dijalankan oleh Kementeriannya. MP Rasah yang tidak berpuas hati telah mendakwa bahawa kerajaan BN belum bersedia untuk bekerjasama dengan Pakatan Rakyat.

Namun Timbalan Menteri membidas bahawa Kementeriannya bukan tidak ingin menjemput Menteri Besar atau Ketua Menteri Pakatan Rakyat. Timbalan Menteri juga menegaskan bahawa Kementerian atau Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak mengamalkan diskriminasi kepada negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat. Malah beliau juga dengan hati yang terbuka telah mempelawa Ketua Menteri dan Menteri Besar Pakatan Rakyat untuk menyertai misi-misi perdagangan antarabangsa yang akan dijalankan kelak.

Pada pandangan Mustika, mengapa pula Pakatan Rakyat nak sibuk sangat tentang misi-misi ini? Selama ini ketika BN ingin memngadakan kesepakatan, Pakatan Rakyat tetap dengan pendirian mereka yang degil dan bodoh sombong. Entah mengapa sejak kebelakangan ini, MP Pakatan Rakyat sudah mahu menempel dengan aktiviti-aktiviti Kerajaan BN. Dakwaan mereka yang seolah-olah menjadikan BN subjek untuk dipersalahkan bagi menutup kesalahan mereka sendiri amat memalukan.

Mereka dah habis modal sebenarnya.

TINDAKAN YDP DEWAN RAKYAT TIDAK PERLU DIPERTIKAI

MP Permatang Pauh (PKR), DSAI telah bangun dan membantah tindakan Speaker Dewan, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menggunakan kuasanya di bawah Perkara 44 (3) yang memerintahkan MP Tasik Gelugor (DAP), Karpal Singh keluar Dewan dan digantung kehadiran ke Dewan selama 2 hari..

Namun Tan Sri Speker masih tetap dengan pendiriannya dan meminta supaya MP Permatang Pauh memberi jaminan yang penuh kepada beliau jika tiada lagi MP (Pembangkang) yang berkelakuan kurang sopan seperti yang telah dilakukan oleh MP Tasik Gelugor. Namun, MP Permatang Pauh gagal memberikan kata putus dan terkedu seketika dengan arahan Tan Sri Speaker. Iyalah, mana boleh DSAI memberikan jaminan sebegitu memandang beliau juga ada bersikap demikian di Parlimen. Kepada MP Permatang Pauh, duduk diam-diam sajalah. Jangan mencelah kalau tak tahu hujung pangkalnya. Jangan main hentam sahaja.

PERATURAN MESYUARAT PERKARA 44

Kuasa yang digunakan oleh YDP Dewan Rakyat ke atas MP Tasik Gelugor (PAS), Karpal Singh di bawah Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat...........MEMANG WAJAR

44. (1) Pengerusi setelah menarik perhatian Majlis
Mesyuarat atau Jawatankuasa kepada kelakuan
seseorang ahli yang berdegil-degil menyebutkan
perkara yang tidak ada kena-mengena dengan
perkara mesyuarat atau berulang-ulang menyebutkan
hujahnya sendiri atau hujah-hujah ahli lain dalam
sesuatu perbahasan, boleh memerintahkan ahli itu
suruh berhenti bercakap. Mesyuarat hendaklah diam
bila Pengerusi bercakap.
Keputusan Pengerusi adalah muktamad.

(2) Pengerusi hendaklah memerintah mana-mana
ahli yang berkelakuan tidak senonoh atau melakukan
perbuatan yang menghina Majlis Mesyuarat
atau terus tidak mengendahkan kuasa Pengerusi
keluar dari Majlis Mesyuarat bagi tempoh tidak
melebihi sepuluh hari dan ahli tersebut hendaklah
dengan serta-merta keluar dari Majlis Mesyuarat.
Sekiranya mesyuarat berakhir sebelum tamat tempoh
sedemikian, maka baki tempoh itu hendaklah dibawa
ke mesyuarat yang akan datang, melainkan jika
Parlimen dibubarkan sebelumnya. Jika Pengerusi
tidak menentukan tempoh ahli diminta keluar, tempoh
tersebut hendaklah disifatkan sebagai selama dua
hari termasuk hari kejadian berkenaan.

(3) Jika Pengerusi mendapati bahawa kuasa di
bawah perenggan (1) dan (2) tidak mencukupi, dia
boleh memulakan prosedur untuk menggantung
perkhidmatan seseorang ahli dengan menyebut
nama ahli tersebut seperti berikut:
“Saya dengan ini menamakan Ahli Yang
Berhormat Tuan......................................”
Seorang Menteri hendaklah selepas itu bangun
dan mencadangkan dan seorang Menteri lain
menyokong suatu usul seperti berikut:
“Bahawa Majlis Mesyuarat dengan ini
memutuskan bahawa Tuan ..............................
digantung daripada perkhidmatan Majlis Mesyuarat
ini sehingga (tarikh).”

Pengerusi hendaklah mengemukakan usul itu bagi
diputuskan oleh Majlis Mesyuarat tanpa sebarang
pindaan, penangguhan atau perbahasan.

(4) Sesuatu tindakan boleh diambil di bawah
Peraturan ini walaupun kelakuan yang tidak senonoh,
perbuatan penghinaan atau perbuatan terus tidak
mengendahkan kuasa Pengerusi telah berlaku semasa
dalam Jawatankuasa sesuatu Majlis Mesyuarat.

(5) Jika seseorang ahli telah digantung daripada
perkhidmatan Majlis Mesyuarat, dia hendaklah
diarah keluar daripada mesyuarat dan tidak boleh
mengambil bahagian dalam mesyuarat sehingga
tempoh penggantungan itu tamat. Sekiranya
mesyuarat yang sedang berjalan tamat sebelum
tamat tempoh penggantungan itu, maka baki tempoh
penggantungan itu hendaklah dibawa ke mesyuarat
yang akan datang, melainkan jika Parlimen diprorog
atau dibubarkan terlebih dahulu.

(6) Pengerusi boleh menangguhkan Majlis
Mesyuarat pada bila-bila masa untuk mengatasi
kelakuan tidak senonoh di dalam Majlis Mesyuarat
dan apabila Majlis Mesyuarat bersidang semula
Pengerusi atau Majlis Mesyuarat boleh membuat
keputusan mengenai perkara tersebut atau mengambil
tindakan terhadap mana-mana orang yang didapati
telah melanggari Peraturan-peraturan Mesyuarat ini
semasa berkelakuan tidak senonoh sebaik sahaja
sebelum penangguhan Majlis Mesyuarat.

(7) Pengerusi boleh memerintah mana-mana
orang, termasuk seseorang anggota kakitangan
Parlimen atau mana-mana pegawai polis, untuk
menguatkuasakan mana-mana keputusan atau
perintah yang dibuat di bawah Peraturan ini.