Thursday, July 23, 2009

NIZAR CABAR AGAMA ISLAM

Pegang lilin haram di sisi Islam: Harussani

SHAH ALAM – Tindakan memegang lilin oleh masyarakat Islam sebagai tanda memprotes dan mengingati orang mati adalah satu perbuatan haram di sisi agama.

Muft:i Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, perbuatan itu menyalahi hukum Islam kerana seolah-olah menggambarkan ajaran kristian.

:“Islam haram tindakan sedemikian. Tambahan pula perkara itu dilakukan untuk orang mati. Dalam agama kaedah terbabit adalah orang kristian,” katanya, semalam.

B:eliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Timbalan Pesuruhjaya II Pas Kelantan, Datuk Husam Musa yang berpendapat tindakan terbabit boleh dilakukan sebagai tanda protes.

:Bagaimana pun, kata Harussani, seseorang boleh melakukan protes dengan menghantar surat bukannya menerusi perbuatan seumpama itu.

“Banyak medium lain yang boleh digunakan bagi menunjukkan bantahan dan rasa tidak puas hati. Selain surat kita boleh bersemuka.

“Itu adalah cara terbaik daripada melakukan perkara yang haram di sisi agama,”katanya.

Menurutnya, dalam konteks ibadat ia tidak boleh dipermain-mainkan.

Jumaat lepas bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri M:ohammad Nizar Jamaluddin yang memegang lilin ketika menyertai majlis berkabung memperingati kematian setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock.

SUMBER: SINAR HARIAN ONLINE


MUSTIKAINDAH: TINDAKAN NIZAR DILIHAT SEBAGAI MENGHINA AGAMA ISLAM. KALAU MUFTI SENDIRI SUDAH MENGELUARKAN KENYATAAN BEGITU MENGAPA KITA HARUS MENYOKONG TINDAKAN NIZAR? TAKKAN MUFTI PUN ADA MOTIF POLITIK JUGAK. NIK AZIZ TUTUP MULUT DAN TAK MAHU KOMEN LEBIH-LEBIH. KATANYA, ISU INI SENGAJA ORANG BN BANGKITKAN BERLANDASKAN POLITIK SEMATA-MATA...................... HELLLLOOOOOOO NIK AZIZ, YANG GUNA AGAMA UNTUK KEPENTINGAN POLITIK CUMA SATU...... PAS!!!!