Wednesday, May 13, 2009

Pelabur usah bimbang: MB Perak


IPOH: Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir menegaskan pelabur tidak perlu bimbang untuk menjalankan perniagaan di negeri itu selepas kemelut yang berlaku kebelakangan ini. Bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco tengah hari ini, beliau berkata, keadaan di Perak tenang dan semua aktiviti termasuk ekonomi dan perniagaan berjalan seperti biasa.

sumber: Berita Harian Online

Mustikaindah harap sangat keadaan di Perak akan sentiasa tenang selepas ini.....

Biarlah kemelut yang berlaku di negeri itu berakhir tanpa sebarang kekecohan, ketegangan mahupun pertumpahan darah. Situasi tersebut bukan sahaja akan menjejaskan nama baik negeri dan pemimpin negeri serta menambah kebimbangan pelabur, malah akan menyumbang kepada penurunan jumlah pelancong.
Umum juga mengetahui sektor pelancongan di negeri itu juga banyak menyumbang kepada peningkatan taraf hidup dan ekonomi masyarakat setempat. Malah ada antara penduduk di negeri itu yang bergantung hidup kepada industri pelancongan dengan menjual hasil pembuatan seperti labu sayong kepada pelancong. Sebagai rakyat Malaysia yang dianugerah Tuhan dengan akal fikiran yang sempurna, kita haruslah sama-sama berganding bahu memastikan negeri Perak akan terus berkembang maju dalam suasana yang aman damai. Kepada penyokong pembangkang, hentikan lah kekecohan. Tak ada faedah pun........ Ibarat pepatah, "menang jadi arang, kalah jadi abu". FIKIR-FIKIRKANLAH BERSAMA.

KEMELUT DI PERAK PERLU DIAKHIRI SEGERA

Krisis politik yang berlaku di negeri Perak sudah berlanjutan lebih dari 100 hari selepas Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dilantik sebagai Menteri Besar menggantikan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin pada 6 Februari lalu.

Kemuncak krisis itu menyaksikan kekecohan yang berlaku lebih lima jam ketika mesyuarat pertama penggal kedua Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak sehingga terpaksa ditangguhkan sebanyak dua kali.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebelum ini telah memutuskan Mohammad Nizar adalah Menteri Besar Perak yang sah. Bagaimanapun, Mahkamah Rayuan Putrajaya semalam membenarkan permohonan penangguhan pelaksanaan keputusan Mahkamah Tinggi yang dipohon Zambry.

Sampai bila kemelut ini akan berterusan? Hingga kini rakyat akan terus tertanya-tanya apakah yang akan berlaku seterusnya.

Baru-baru ini, Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan kesediaan mereka untuk mengadakan perbincangan dengan kerajaan berhubung kemelut politik di Perak. Malah, Dato' Seri Najib juga sudah menyatakan kesediaan kerajaan untuk bekerjasama dengan pembangkang bagi mencari titik persamaan dan jalan penyelesaian berhubung isu itu. Namun, Perdana Menteri mengatakan bahawa pembangkang tidak boleh meletakkan sebarang syarat jika benar-benar mahu berbincang dengan Barisan Nasional (BN) bagi mencari penyelesaian kepada kemelut politik di Perak. Malah pembangkang juga perlu menghormati pendirian kerajaan yang menyatakan kesediaan untuk bekerjasama supaya krisis itu dapat diselesaikan secara baik.

Mustika melihat tindakan duduk semeja dan berbincang lebih baik dari mencari kata putus di 'jalanan' seperti yang dilakukan oleh pembangkang sebelum ini. Tindakan kerajaan ini di lihat sebagai satu usaha yang terbaik demi menjaga keharmonian dan kepentingan rakyat jelata di negara ini umumnya dan di negeri Perak khususnya....

Zambry memasuki pejabat jam 9.20 pagi

BERITA HARIAN ONLINE

IPOH: Menteri Besar, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir tiba di pejabatnya jam 9.20 pagi tadi dan dijadual mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco negeri, tengah hari ini. Tinjauan mendapati keadaan di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri juga tenang, pagi ini.


Mustikaindah: Ketenangan yang dicari............