Wednesday, June 25, 2008

MP BATU KEPALA BATU

MP Batu (PKR), Tian Chua dalam hujahnya menyebut akta ISA. Apabila ditegur bahawa usul yang dibincang berkaitan dengan geologi, beliau mengatakan ISA sebagai contoh kononnya.

Wira berpendapat MP Batu memanglah kepala batu kerana Dewan sedang membicangkan usul mengenai rang undang-undang berkaitan geologi. Beliau merugikan masa ahli dewan kerana perkara yang dibincangkan ini adalah serius. MP perlu ingat bahawa banyak mata yang melihat, mendangar hujah beliau dan ahli dewan lain setiap saat. Jangan anggap pemerhati di luar dewan tidak sedar dan tidur......

Wira ingin memaklumkan MP Batu supaya cakap baik-baik dalam dewan dan jangan mempersendakan 'intelligence' ahli-ahli dewan dan juga pemikir-pemikir negara yang sama prihatin terhadap aspek-aspek geologi.

CADANGAN MP PARIT BUNTAR PATUT DIBERI PERHATIAN

MP Parit Buntar (PAS), mencadangkan kepada kerajaan supaya memberi galakan kepada para pelajar tentang betapa pentingnya geologi. Sehubungan itu, kerajaan juga seharusnya menyediakan kursus-kursus geologi di setiap pusat pengajian tinggi bagi memberi ruang kepada pelajar dan pada masa yang sama untuk menampung keperluan masa depan negara berhubung geologi. Bagi mengelakkan kebanjiran ahli geologi asing di dalam negara, kerajaan seharusnya cenderung untuk melahirkan ahli geologi dalam negara.

Sehubungan itu, ahli geologi perlu digabungkan dalam sebarang mesyuarat atau perjumapaan, seminar mahupun conference untuk menyediakan garis panduan kpada pembangunan di mana sahaja kawasan yang hendak dibangunkan. Manakala pendaftaran menjadi ahli geologi perlu disokong dengan kelulusan mereka daripada universiti-universiti yang diiktiraf bagi mengelakkan mereka yang tidak mempunyai kelulusan berada dalam kumpulan ahli geologi.


OLEH: PEMIKIR NEGARA

MP PASIR MAS MENYINDIR KEBEBALAN PAS KEDAH DAN "PAKATAN LONGGAR"

MP Pasir Mas (Bebas), Dato' Ibrahim Ali dalam hujah usul rang undang-undang telah meminta kerajaan mengharamkan pembalakan. Beliau memberi contoh mengenai apa yang berlaku di Thailand di mana pembalakan diharamkan dan boleh membawa hukuman berat sekiranya hutan diceroboh. Beliau juga menyentuh tentang isu pasir yang telah dikorek dengan tiada memikirkan kesan-kesannya kepada kawasan terlibat.

Mengenai isu balak, eloklah MP Pasir Mas sedar bahawa negeri Kedah di bawah kuasa pembangkang berniat untuk mengeluarkan balak daripada kawasan yang dianggap penting dari segi pembekalan air untuk rakyat Kedah. Sepatutnya pemimpin Kedah berada di dalam dewan yang mulia ini untuk mendengar hujah-hujah MP Pasir Mas yang meminta rakyat menyayangi persekitaran dan juga menjahanamkan pokok-pokok tua untuk menjadi sumber kewangan yang sangat diperlukan kononnya untuk negeri Kedah.

Sikap ambil mudah negeri Kedah dan berkeras hendak mengeluarkan balak-balak dari kawasan yang dianggap oleh saintis, ahli geologi dan pakar-pakar environment sebagai penting, adalah tidak masuk akal. Tidakkah MB Kedah berfikir sedalam-dalamnya? MB Kedah pernah belajar di England dan pernah melihat bahawa tiada kelihatan hutan di England kecuali di Scottland dan Wales. United Kingdom adalah negara yang paling lantang menegah pembalakan yang tidak terurus kerana hutan-hutan mereka sendiri sudah gondol dan implikasi mulai terasa, dari segi perubahan iklim dan pemanasan global.

Wira berpendapat bahawa pandangan MP Pasir Mas ini adalah tepat dan adalah wajar pemimpin pembangkang Kedah mengambil iktibar dari MP ini. Wira turut merasa kesal bahawa MB Kedah berniat bertindak secara bersendirian dan tidak mahu mengambil kira pandangan rakyat terutamanya NGO.

oleh: Pemikir Negara

MP PEMBANGKANG TERKELUAR DARI TOPIK PERBAHASAN

MP Padang Serai (PKR) sengaja menimbulkan suasana hingar-bingar dalam dewan dengan menimbulkan masalah jalan raya di Kapit semata-mata untuk menarik perhatian ahli dewan, sedangkan beliau sepatutnya membahaskan rang undang-undang tentang geologi bukannya menyeleweng kepada perbahasan untuk membina jalan raya di Kapit. Apakah perkara ini perlu di lakukan oleh seorang ahli Dewan Rakyat daripada pembangkang. Nilai lah sendiri sejauh mana kebolehan dan kemampuan wakil rakyat mereka.
oleh: Pemikir Malaysia

TIDAK PERLU RAMAIKAN AHLI GEOLOGI ASING

Kerajaan tidak seharusnya memberi ruang begitu luas kepada ahli geologi asing. Mereka mendaftar diri untuk bertugas atau berkhidmat dalam negara dengan begitu mudah dan ini boleh menggugat kedudukan ahli geologi tempatan. Justeru, peluang untuk mendapat pekerjaan ahli geologi tempatan amat tipis malah menidakkan hak ahli geologi tempatan untuk mendapat pekerjaan, kerana itulah kouta untuk ahli geologi asing perlu dihadkan.


oleh: Pemikir Negara

MP PEMBANGKANG TIDAK BERSYUKUR

Apabila MP Padang Serai (PKR), N.Gobalakrishnan mendakwa dan menuduh kerajaan yang menjadi pemerintah di Malaysia sekarang tidak mengambil apa-apa tindakan dan sumbangan untuk memajukan negara, Mustika tersentak dan begitu marah!!! Apakah selama ini MP ini tidak mendapat dan menikmati apa-apa kesenangan dan kemudahan di Malaysia. Sedarkah yang beliau berpijak di bumi Malaysia yang diperintah dan dipimpin oleh pemimpin-pemimpin agung Barisan Nasional sejak sekian lama, di limpahi kekayaan, kemudahan dan kesenangan.

Jika MP Padang Serai merasakan yang Malaysia tidak membangun dan maju di bawah pemerintahan yang ada pada hari ini, lebih baik jangan tinggal di Malaysia.

MP SEKIJANG WASPADA TERHADAP GEGARAN

MP Sekijang (BN), Datuk Baharum Mohamad telah menimbulkan fenomena gegaran yang berlaku di Genting Highlands dan Bukit Tinggi, Janda Baik walaupun skala gegaran agak kurang dan tiada kemusnahan berlaku, namun kejadian ini telah menakutkan penduduk tempatan dan juga pelancong-pelancong yang berminat melawat kawasan-kawasan indah di sekitar Genting Highlands. Gegaran ini juga boleh membawa kesan kepada terowong utama di Karak.

MP Sekijang merasakan bahawa kerajaan perlu tingkatkan perhatian kepada perkara ini kerana dikuatiri agar tidak terperangkap sekiranya berlaku gegaran besar seperti di China baru-baru ini. Pandangan MP Sekijang juga turut disokong oleh MP Marang (PAS) yang meminta kerajaan mengkaji gejala gegaran walaupun pakar-pakar kerajaan merasakan perkara ini tidak membimbangkan.

Kami pemerhati politik menghargai kebimbangan MP Sekijang kerana beliau berfikiran jauh. Perkara ini patut juga disokong oleh semua ahli dewan termasuklah pembangkang kerana gegaran ini boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja seperti yang penah berlaku di Iran, Sumatera dan yang terbaru Jepun. Wira berdoa supaya Malaysia dijauhkan dari bencana ini.

oleh: pemikir malaysia

PENGUASAAN BAHASA INGGERIS OLEH ANAK-ANAK WARGA KEMAS DIALU-ALUKAN

Senator Menteri telah memaklumkan kepada Dewan mengenai prestasi KEMAS untuk mendedahkan anak-anak warga luar bandar kepada penguasaan ilmu termasuklah Bahasa Inggeris. Keseluruhannya sebanyak 14,301 anak-anak warga KEMAS telah mencapai tahap cemerlang dalam menguasai asas-asas Bahasa Inggeris, selebihnya adalah di tahap baik dan berkembang.

Inisiatif YB Senator Menteri amat membanggakan kerana ilmu boleh diperolehi dengan banyak cara tetapi akan lebih luas lagi sekiranya seseorang itu menguasai satu atau lebih bahasa asing. Falsafah Kementerian Luar Bandar menepati program dan aspirasi nasional yang akan membolehkan tiap anak Malaysia khususnya warga Kemas diberi ruang dan peluang untuk meneroka ilmu yang boleh dicungkil dari bahan-bahan terbuka yang terdapat dalam akhbar, internet, perpustakaan bergerak dan juga RTM 1, RTM 2, BERNAMA dan lain-lain lagi.

Wira Malaysia mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada YB Menteri kerana langkah ini walaupun nampak kecil tetapi sungguh besar maknanya. Kesanggupan kerajaan menyiapkan peruntukan untuk tujuan ini pasti memberi pulangan positif dari segi jangka panjang. Untuk makluman pembaca, program-program ilmu demikian yang dilakukan negara-negara terutama Afrika atau pun di pelusuk negara seperti Laos, Cambodia yang melibatkan NGO antarabangsa dan badan-badan agama di Malaysia, kementerian sendiri yang mengambil berat dengan sikap keprihatinan tinggi demi kebaikan rakyat. Tahniah kepada YB Menteri.

oleh:PPJ

LIPUTAN DEWAN RAKYAT


Salam sejahtera buat sahabat semua. Sekali lagi kita bertemu di dunia siber hari ini dan liputan aktiviti dewan rakyat dapat anda ikuti sepanjang hari ini bersama mustika. Sudi lah kiranya sahabat semua dapat mengikutinya bersama mustika dan berikanlah pendapat atau pandangan, kritikan mahupun maklumat penting yang mungkin mustika terlepas pandang.