Tuesday, October 14, 2008

CAKAP TAK SERUPA BIKIN

MP Batu Pahat (BN) petangpa ini di Dewan Rakyat, menegur segelintir pemimpin pembangkang yang kononnya memperjuangkan ketelusan dalam pentadbiran tetapi pada masa yang sama menyaman BPR kerana merasakan penahanan mereka oleh BPR tidak relevan.Di mana pendirian mereka terhadap rasuah?

Sebelum berjaya memegang tampuk pemerintahan suatu ketika dahulu, pelbagai dakwaan yang mereka dan pemimpin-pemimpin pembangkang yang lain lemparkan kepada pemimpin kerajaan, kononnya ramai pemimpin kerajaan terlibat rasuah. Nampaknya sekarang, mengetuk dulang paku serpih, mengata orang dia pulak yang lebih.Inilah dia contoh manusia yang cakap tak serupa bikin. Kemudian bila dah pecah lubang, mulalah berusaha menutup kesalahan masing-masing dengan tindakan yang sudah dijangka, saman-menyaman pulak.Biarlah BPR membuat kerja mereka. Mustika selalu menekankan, "berani kerana benar, takut kerana salah"

KEAHLIAN DALAM BN: KENYATAAN PAK LAH DIPUTAR BELITKAN

Memang sudah menjadi lumrah pembangkang dalam memutar belitkan fakta dan menggembar-gemburkan isu yang kecil menjadi satu masalah yang besar dan sensitif. Ini berlaku apabila kenyataan Perdana Menteri telah disalah tafsirkan oleh golongan pembangkang. Perdana Menteri dalam satu kenyataan nya telah mencadangkan supaya BN menjadi satu parti yang boleh dianggotai oleh pelbagai kaum.

Sebelum ini seperti yang kita ketahui, MCA (Cina), MIC (India) dan UMNO (Melayu). Ada segelintir masyarakat yang tidak berminat untuk menyertai parti yang dianggotai atau dipelopori satu kaum sahaja. Mereka tergolong sebagai rakyat yang menyokong kerajaan tetapi mereka menginginkan keahlian dalam multi-racial party. Maka PM telah mencadangkan supaya BN membuka peluang untuk golongan ini menjadi ahli dengan membuka keahlian terus kepada mereka.

Apabila pembangkang mendapat tahu, mereka menggelabah....berpeluh dan mungkin sedikit perasaan takut. Bimbang sokongan terhadap mereka goyah (sememangnya dah goyah pun), mereka cuba menghasut rakyat dengan mengatakan bahawa Perdana Menteri ingin menghapuskan parti kaum macam MCA dan MIC di Malaysia.... Mereka ni lembab ke bengap? Pak Lah cakap lain hangpa duk corner tang lain buat pa? Rakyat Malaysia pandai menilai........

TERESA BIKIN KECOH DI DEWAN RAKYAT

Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok semalam menimbulkan kekecohan apabila mendakwa penahanan beliau di bawah ISA baru-baru ini sama dengan penculikan oleh pihak polis. Dakwa Teresa lagi, ketika polis menahannya di bawah ISA, caranya sama dengan penculikan dan beliau ditegah memberitahu penahanannya kepada keluarganya. Dakwaan Teresa ini dianggap melampaui batas dan beliau sengaja kesempatan untuk mengutuk dan memperlekahkan pihak polis.

Bagi Mustika, tiada apa lagi yang mearik mengenai Teresa Kok yang boleh diuar-uarkan selain sikapnya yang biadap dan tidak tahu serta tidak pandai menjaga tatasusila serta tidak menghormati orang lain.

ANWAR GAGAL LAGI

Ucapan perbahasan sulung Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat semalam nampaknya gagal menarik perhatian ahli Dewan yang juga penyokong BN apabila ucapannya selama 5 jam dianggap membosankan. MP BN kerap kali dilihat keluar masuk dewan dan tidak berminat untuk mendengar ucapan perbahasan dari Anwar.

Manakala di luar dewan pula, ketika ditanya media mengenai tarikh baru peralihan kuasa oleh PAkatan Rakyat, Anwar enggan memberitahu bahawa beliau tidak akan memberikan tarikh baru tersebut. Pada pandangan Mustika, pertanyaan media sebenarnya agak sinis. Dan nampaknya Anwar terlepas pandang.... Media memperlekehkan Anwar dengan pertanyaan yang sebenarnya media sudah tahu jawapannya.

Menurut kenyataan Anwar baru-baru ini, Pakatan Rakyat akan mengambil alih kerajaan Persekutuan selepas Aidiladha, awal Disember tahun ini. Apa yang Mustika boleh katakan, Anwar sedar hasrat dan cita-citanya mustahil sebab itulah beliau sendiri gagal memberikan tarikh baru yang mutlak seperti yang diminta media semalam.