Tuesday, June 16, 2009

VIDEO NIZAR, RAKAN CETUS KEKECOHAN DI DEWAN RAKYAT

Berita Harian telah pun mengeluarkan video penuh mengenai Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohamad Nizar yang tidak beretika ketika di Dewan Rakyat.........

klik untuk paparan video

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/BH_video/video_col

MEDIA BERPERANAN BANGUNKAN NEGARA

KUALA LUMPUR: Media di negara ini memainkan peranan penting dalam aspek pembangunan dan membina negara bangsa, terutamanya dalam hubungan antara kerajaan dan rakyat.

Sehubungan itu, Menteri Luar, Datuk Anifah Aman, berkata perubahan dalam media di negara ini harus selari perubahan yang berlaku dalam dunia teknologi dan komunikasi, dengan mengambil kira hak mempertahankan kedaulatan negara. “Ketika ini, berlaku perkembangan pelbagai saluran media, bukan hanya membabitkan media cetak dan elektronik, tetapi juga blog dan pelbagai saluran berita lain.

“Namun, media di negara ini perlu memainkan peranan dalam menyebarkan matlamat Malaysia itu sendiri, bukannya matlamat atau keinginan negara lain sehingga memberi kesan kepada negara kita sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis ramah mesra bersama media di sini, semalam. Hadir sama Timbalannya, Senator A Kohilan Pillay dan Datuk Lee Chee Leong. Turut hadir Pengarah Eksekutif Berita dan Operasi Editorial Media Prima yang juga Pengarah Eksekutif Editorial NSTP, Datuk Ahmad Talib.

Pada majlis itu, Kementerian Luar turut menerima sumbangan RM115,000 daripada Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia (Angkasa) untuk Tabung Palestin.- Bharian Online

Mustikaindah: Memang tidak dapat dinafikan peranan media amat penting.
Media mempunyai kuasa untuk mempengaruh dan memujuk. Dunia hari ini juga menyaksikan kepentingan media sebagai salah satu 'alat' penerangan yang boleh digunakan sebagai perantara pemimpin atasan sehinggalah ke akar umbi (rakyat).

Di dalam dunia artis misalnya.....media menjadi taruhan jatuh bangunnya seseorang artis. Jika elok hubungannya dengan media, maka elok juga lah hasilnya. Artis akan terus diangkat dan dipromosikan. Sebaliknya, jika hubungan artis dengan media tidak baik, maka tidak baik jugalah hasilnya. Buktinya, ramai artis yang tersungkur sebelum berjuang di dunia hiburan dek kerana penangan media.

Dari segi pentadbiran kerajaan pula, media menjadi alat penyebar dan penyalur maklumat dasar-dasar kerajaan dari semua aspek agama, ekonomi, sosial dan lain-lain lagi. Malah media juga turut mampu mengesan khilaf yang terjadi di dalam sistem pentadbiran awam dan swasta menerusi pendedahan mereka. Tanpa media, tidak mungkin sesetengah masalah dapat diselesaikan dengan segera.

p/s: Kalau media tak bongkar, sampai sudah tindakan tak diambil sebab takde orang sedar (mungkin). Bila sume dah masuk tv dan akhbar, barulah kelam kabut nak buat itu ini.....

Apapun..........Tahniah dan Terima Kasih kepada media samada media elektronik mahupun media cetak.


AMBALAT OH AMBALAT.................

Mustika masih mencari maklumat penting dan dan kronologi isu tuntutan bertindih di wilayah Ambalat yang merupakan blok konsesi cari gali minyak dan gas. Namun setakat maklumat yang Mustika dapat, setakat ini (sejak 2007) Malaysia telah mengemukakan 13 nota bantahan diplomatik kepada Indonesia berhubung aktiviti pencerobohan. Harap sesiapa yang mempunyai maklumat dapat dikongsi bersama Mustika.

NIZAR JADI SAMSENG DALAM DEWAN RAKYAT

Datuk Seri Mohamad Nizar, bekas Menteri Besar Perak yang cuba berlagak samseng dan biadap di dalam Dewan Rakyat semalam memaksa Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia mengambil keputusan menggangtung Nizar dari menghadiri sidang Parlimen selama 2 hari. Keputusan Speaker ini ekoran kedegilan Nizar mematuhi arahan selepas tidak menghiraukan arahan Speaker supaya membuka lilitan pada songkok, kepala atau lengan yang bertulis "BUBAR DUN".

Selain Nizar, turut digantung ialah Datuk Ngeh Koo Ham (DAP- Beruas), Ngo Kor Ming (DAP-Taiping), N.Gobalakrishnan (PKR-Padang Serai), Datuk Mahfuz Omar (PAS-Padang Sena), Dr. Dzulkefly Ahmad (PAS-Kuala Selangor) dan Dr. Mohd Hatta Md. Ramli (PAS-Kuala Krai). Manakala lebih kurang 20 orang penyokong mereka yang duduk di galeri pemerhati turut diarah keluar dewan.

Speaker Dewan turut menyelar tindakan Nizar yang dianggap sebagai membawa budaya samseng sehingga ke dalam Dewan. Ini kerana Parlimen samada Dewan Rakyat ataupun Dewan Negara merupakan tempat menjalankan tugas sebagai Yang Berhormat atau wakil kepada rakyat selain menyumbang kepada khidmat kepada rakyat. Rata-rata berpendapat tindakan Nizar ini begitu memalukan dan tidak menggambarkan contoh kepada masyarakat.

celoteh tidak rasmi Mustika: NIZAR SEBENARNYA GILA KUASA.... TAK DAPAT TERIMA KENYATAAN BELIAU BUKAN LAGI MENTERI BESAR PERAK.....