Monday, September 07, 2009

PERMINTAAN MELAMPAU INDONESIA: KERAJAAN PERLU BERTEGAS

Salam semua.......

Minggu lepas hati Mustika sedikit membara apabila mendengar di radio dan menonton di televisyen mengenai berita permintaan Indonesia supaya gaji pembantu rumah dari negara itu ditetapkan RM800 sebulan. Percaya atau tidak, permintaan ini datang dari negara yang banyak mendapat ehsan Malaysia yang selama ini membantu memberikan taraf hidup yang lebih baik kepada rakyat dari negara seberang itu. Kalau bukan kerana Malayasia, ramai rakyat mereka akan hidup merempat malah ramai lagi yang berani bertindak menyeberang lautan secara haram untuk mendapatkan pekerjaan di bumi bertuah ini.

Mustika setuju jika pembantu rumah mereka diberi RM800 dengan syarat:

1) Mereka perlu membayar sewa bilik di rumah majikan atau menyewa di tempat lain;
2) Makan minum ditanggung sendiri oleh pembantu rumah;

Sebelum ini mereka tinggal selesa di rumah majikan, mendapat satu bilik yang sememangnya disediakan majikan. Malah makan minum juga ditanggung, apa yang majikan makan itulah yang mereka makan. Bagi majikan yang tidak sempat ke pasar, mereka akan membekalkan 'duit pasar' atau wang belanja kepada pembantu rumah mereka. Ada ke sebelum ini pembantu rumah yang kena beli dan bayar sendiri barang-barang dapur rumah majikan? Tak masuk akal kan? Lagipun pembantu rumah yang benar-benar boleh buat kerja dan ikhlas bekerja boleh berapa kerat sangatlah? Boleh dibilang dengan jari. Selebihnya, hanya melepaskan batuk di tangga.

http://www.youtube.com/watch?v=PqBtfrp9Cgg

Permintaan keterlaluan Indonesia ini banyak menimbulkan kemarahan warga Malaysia. Ramai yang tidak bersetuju atas permintaan tersebut. Bagi yang mempunyai pendapatan RM5000 ke atas mungkin tiada masalah, tapi bagi mereka yang berpendapatan RM3000 ke bawah, itu mungkin satu bebanan yang tidak tertanggung. Kos sara hidup semakin meningkat.
Peningkatan jumlah ahli keluarga juga akan mempengaruhi perbelanjaan kita.

Mungkinkah kerajaan terlalu berlembut hati dengan Indonesia? Atau mungkinkan kita selama ini tidak menyedari bahawa negara jiran itu cuba menimbulkan ketegangan antara rakyatnya dan Malaysia?

Terbaru yang menjadi topik perbualan yang hangat ialah isu tarian pendet, batik, lagu rasa sayang dan alat muzik. Mereka mendakwa Malaysia meniru hasil karya dan juga kebudayaan mereka. Ingin Mustika tegaskan! Malaysia dan Indonesia adalah serumpun, mempunyai banyak persamaan budaya dan cara hidup. Malah perkara sebegini bagi Mustika tidak perlu dan tidak wajar menjadi isu besar. Hanya Indonesia yang suka memperbesarkan perkara ini.

Sudah tiba masanya Malaysia bertegas dengan Indonesia. Kawal ketat perairan negara dan sempadan negara, kerana ramai sangat pendatang asing Indonesia di negara ini boleh lolos dengan senang.

Sampaikan sekarang, Mustika tidak lagi suka membeli belah di Pasar Seni dan kawasan sekitarnya kerana merasakan berjalan-jalan di situ pada hujung minggu seperti berada di Indonesia pula. Ramai sangat orang Indon berkeliaran. Keselamatan pun tidak terjamin, takut dan rasa kerdil seperti pelarian di bumi sendiri. Kerajaan perlu buat sesuatu!