Thursday, June 26, 2008

BUKTI AWAL PERPECAHAN PKR SELANGOR - KHIR TOYO

PETIKAN: UTUSAN ONLINE (26 JUN 2008)25 Jun - Peletakan jawatan Setiausaha Perhubungan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor yang juga Pegawai Tugas-tugas Khas Menteri Besar, Mohd. Yahya Shahri, menjadi bukti awal perpecahan parti tersebut di negeri ini.


Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo berkata, tindakan Mohd. Yahya menunjukkan PKR mempunyai masalah dalaman yang tidak terkawal termasuk krisis kepercayaan di peringkat pucuk pimpinan.


Beliau hairan bagaimana Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sanggup menggantung tugas pegawai kanannya sendiri sedangkan tiada sebarang pendakwaan dibuat ke atas Mohd. Yahya berhubung kes rasuah dan salah guna kuasa oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) sehingga kini.


''Jika belum dibuktikan bersalah atau didakwa oleh mahkamah, kenapa Khalid mengambil tindakan sedemikian terhadap Mohd. Yahya. Ini menunjukkan Khalid sendiri tidak percaya kepada pegawai kanannya itu,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Mohamad Khir berpendapat langkah Mohd. Yahya meletak jawatan dan pada masa yang sama, mendesak Khalid melepaskan kedudukannya sebagai Menteri Besar dan Pengerusi PKR Selangor, mengukuhkan tanggapannya tentang masalah yang melanda parti itu.
''Malah, di peringkat pembangkang itu sendiri, mereka sebenarnya meragui antara satu sama lain terutamanya Pas yang dilihat seolah-olah dipinggirkan oleh PKR dan DAP dalam beberapa perkara tertentu.


''Ini termasuk pelantikan ahli majlis, rundingan pemberian air percuma, kutipan sumbangan syarikat swasta sempena sambutan 100 hari dan sebagainya,'' katanya.
Isnin lalu, Mohd. Yahya meletakkan kedua-dua jawatannya itu ekoran tidak berpuas hati dengan keputusan Abdul Khalid menggantung tugasnya selama dua bulan setelah dipanggil BPR Selangor memberi keterangan berhubung kelulusan kontrak pembersihan dan pelupusan sampah di Petaling Jaya, 10 Jun lalu.


Keterangan Mohd. Yahya itu adalah susulan laporan oleh empat individu yang mendakwa ahli PKR kepada BPR Selangor pada 5 Jun lalu, bahawa wujud salah guna kuasa oleh pegawai kanan Menteri Besar dalam pemberian kelulusan kontrak kepada syarikat swasta terlibat.
Mohamad Khir yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang berkata, tindakan Abdul Khalid menggantung tugas Mohd. Yahya menunjukkan sikap 'lepas tangan' Menteri Besar itu dalam menangani perkara tersebut.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

mustika sudah jangkakan keadaan sebegini akan berlaku. Belum pun cukup setengah tahun mereka berkuasa, bermacam- macam masalah yang timbul. Bukan itu sahaja, pergolakan yang berlaku dalam parti mereka juga membuktikan tiada keutuhan dalam parti mereka. Selama ini, parti pembangkang asyik mencari dan mendedahkan "bau buah yang busuk " dalam parti kerajaan yang memerintah.... mustika tidak menyangka rupa-rupa nya merekalah yang menyimpan buah busuk itu.

2 comments:

Wakmasnoor said...

Read my writing of the same issue on my blog.

mustikacitra-indah said...

THANK YOU. I'LL