Thursday, February 12, 2009

Berbicara mengenai kemelut yang berlaku di Perak, mustika bukanlah pandai sangat menilai. Namun keupayaan untuk mentafsir adalah sedikit sebanyak....... Seperti yang diduga, Pakatan Rakyat Perak berpecah dan hanya tinggal nama sahaja di Perak. Kewajaran tindakan DYMM Sultan yang mempunyai latar belakang perundangan dipersoalkan dan kononnya Sultan bertindak melampaui sempadan kuasa Baginda. Kebiadaban dan sikap samseng yang ditunjukkan oleh pemimpin dan penyokong taksub Pakatan Rakyat jelas menunjukkan ajaran sesat yang diterajui oleh Anwar Ibrahim telah menular dengan begitu parah sekali dikalangan rakyat.

Seingat Mustika, YB Nizar, bekas Menteri Besar Perak ini pernah menyuarakan pada khalayak bahawa beliau redha tindakan ahli parlimen yang bertindak keluar parti namun dalam keredhaan yang disuarakannya, jelas menunjukkan kekecewaan terpancar di wajahnya.. Seketika Perak sepi...... Namun kesepiaan tidak berpanjangan kerana apabila Penasihat PKR, Dato' Seri Anwar Ibrahim (DSAI) turun ke Perak dan mengadakan perjumpaan bersama Nizar dan pemimpin tertinggi PKR yang lain, suasana tenang berubah menjadi huru-hara, keamaanan menjadi semakin runcing di Perak... Mungkin ramai yang melihat Anwar 'senyap' sahaja, namun disebaliknya, Anwar meniupkan api kemarahan dan kebencian penyokong-penyokong PKR supaya terus mencemuh dan menghina pemerintah tertinggi negeri Perak.
Kecewa dan sedih kerana Nizar seolah-olah dicucuk hidungnya. Orang Melayu memang mudah terpedaya. Penyokong-penyokong PAS sendiri bertindak liar dan kurang ajar sehingga ada yang sanggup berbaring di tengah jalan bertujuan menghalang kenderaan Diraja memasuki istana ketika hari angkat sumpah menteri besar yang baru.
Pantang betul mustika dengar orang yang menderhaka ni.... Sultan adalah payung negara, kedaulatan Baginda tidak boleh dicemari. Mengapa disimpan lagi makhluk perosak bangsa, agama dan negara seperti ini? Kalau guna 'ubat gegat' masih tak dapat, apa kata kita guna pulak 'racun'.. Ini memang berkesan. Satu lagi si Nizar ni memang dasar manusia tak tahu malu agaknya.... Sudahlah dapat pangkat dari Sultan, tak mahu berganjak pulak tu..... TAK TAHU MALU............

Cadangan kepada Tuanku Sultan........ tarik balik dan lucut gelaran yang telah tuanku bagi tu.....Bercakap mengenai Karpal Singh........ Tak nak buat ulasan banyak sebab manusia yang sorang ni memang terkenal dengan kelantangannya yang berapi-api dan menyakitkan hati. Kat Parlimen pun cakap tak beradab, ikut sedap mulut je..tu yang banyak kali kene halau ngan speaker tu...............TAK SEDAR DIRI........ Yang ni Mustika cadangkan BUANG NEGERIPenyokong-penyokong PKR......... hari tu mustika tengok yang pakai serban pun ramai.......penyokong PASSSSSS............ Hai ni lagi satu masalah orang Melayu yang tak sedar diri......ada ke Sultan nak dihalangnya........ Kalau ikutkan hati....nak aje mustika cakap kat pemandu kereta tu langgar je, biar penyek macam lempeng... Apa yang best sangat baring kat tengah jalan tu? Kat rumah dah tak cukup katil dan tilam ke? Apa tindakan untuk mereka ni? Cuba fikirkan kalau dilucutkan kerakyatan...merempat lah korang..........nak macam tu ke? kalau tak nak kenapa ambil tindakan BODOH macam tu?Kenapa Kerajaan BN yang menerajui tampuk pemerintahan kerajaan baru negeri Perak, berkhidmatlah atas prinsip kejujuran, adil dan saksama. Perak bukanlah medan eksperimen kejayaan BN tetapi merupakan satu amanat dan tanggunggjawab yang harus dipikul.


Pandangan ikhlas,

Mustikaindah

No comments: